Kiropraktik

Kiropraktik är en behandlingsmetod som bygger på samspelet mellan kroppens leder, muskler och nervsystem och dess påverkan på den generella hälsan.
De vanligaste besvären en kiropraktor behandlar är ryggsmärtor, ischias, nack- och axelsmärtor, huvudvärk, migrän, yrsel, idrottsskador samt arm-, ben- och bäckensmärtor.

Huvudmålsättningen vid kiropraktisk behandling är att återställa normal led-, muskel- och nerv funktion och därmed främja läkning, hälsa och välbefinnande. Vid behandlingen läggs stor vikt vid att se patienten i ett helhetsperspektiv och behandlingen anpassas alltid efter behov och förutsättningar. Kiropraktorn använder huvudsakligen händerna i själva behandlingen men använder även andra metoder och tekniker för att återupprätta normal funktion i leder, muskler och nervsystem. Vi använder inga nålar, sprutor och utför inga kirurgiska ingrepp.

Detta gör en kiropraktor

  • Undersöker och diagnostiserar
  • Kommer med förslag till behandlingsform
  • Ger behandling
  • Ger information, råd och vägledning för att bemästra och förebygga besvär
  • Remitterar till röntgen eller gör beställning av befintliga röntgenbilder
  • Remitterar till annan vårdpersonal om nödvändigt

Symptom från muskler, leder och nervsystem är en av de vanligaste orsakerna till hälsoproblem i Sverige. Kostnaderna som detta medför är enorma både före den enskilde personen och för samhället. I genomsnitt behandlar en kiropraktor 18 gånger så många ryggpatienter som en allmänläkare och 9 gånger så många som en sjukgymnast (Lönnberg 1997).